Bulleit rye

Nutno přiznat, že se léto 2015 neslo, i díky teplému počasí, ve znamení agricolů, a tak, s příchodem podzimu a ochlazení, jsem přece jen trochu zatoužil po změně.
Kde jinde než ve Warehouse#1 News jsem narazil na povídání o americké značce Bulleit Frontier Whiskey, která vyrábí svou whikey s 95% obsahem žita, což je největší možný obsah žita, aby fermentovalo přirozenou cestou.
No a protože mám takováto nej v lásce, ihned jsem pro jednu láhev vyrazil.
Za zmínku stojí už samotná láhev, odkazující na klasické foukané sklo předminulého století, do které je tato červenohnědá žitná stáčena, drží se tak příjemně v ruce, že člověk má  chuť okamžitě sednout na kozlík svého vozu a vydat se z New Orleans do pustin Středozápadu (samozřejmě pouze za předpokladu, že je beznadějný romantik jako já).
Ostatně na dobu objevování a dobývání Západu, Frontier, neboli hraničářská, whiskey navazuje.
Příběh Augustuse Bulleita, zakladatele značky, je sám o sobě mysteriózní, neboť při převozu nákladu své precizní whiskey zmizel neznámo kam a s ním i tajemství výroby jeho, v té době velmi oblíbené, whiskey.
A tak nebýt jeho praprapravnuka Toma Bulleita, který kvůli obnovení rodinné tradice opustil dobře zavedenou právnickou živnost, nemohli bychom přičichnout k vůni dálek a nebezpečí.
 
A jak chutná - v pustinách přímo skvěle, sladce, jemně a vlastně osvěživě; v kombinaci s mléčnou oříškovou čokoládou, jejíž tabulku si nesete v druhé kapse svého dlouhého vandráckého kabátu, se jedná o pravý gurmánský zážitek. Sladkost čokolády se spojí z vyzrálostí alkoholu, takže za chvíli Vám v ruce zůstane prázdný staniol a krásná sběratelská láhev:)