rumy

V rozhovoru pro Barové noviny Infuze jsou jedním z nejstarších způsobů konzumace rumů uvádí Luca Gargano žebříček agricole rumů, který se pro mě stal výchozím průvodcem mého putování:
 
1.   Neisson
 2.   Rhum Rhum 
3.   Saint James
4.   Bielle
5.   River Antoine a některé Clairiny z Haiti
A zároveň si začal tvořit vlastní žebříček: čerstvé rumy
                                                                  stařené
 
K tohoto výčtu se sluší zmínit i nejznámější z agricolových mixů, takzvaný Ti-Punch
Do nízké sklenice dáte třtinový cukr, přidáte agricole rhum, zastříknete kouskem limetkové kůry, kterou následně vhodíte dovnitř, a vše promícháte tradičním míchátkem Baton Lele. Je to vlastně kousek větvičky bois lélé. Ta je zbavena kůry, a když ji namočíte, ucítíte její charakteristickou pepřovou chuť. Pokud chcete mít opravdu tradiční Ti-Punch, nepřidávejte tam led, můžete ale vychladit rum a sklo. Nejčastěji se pije jako digestiv, ale ocení ho i milovníci doutníků.
Takto míchá Ti-Punch majitelka destilerie Niesson, Claudine Niesson - Vernant (rozhovor v WHN6).
Zmíněná větvička bois lélé pochází z aromatického keře Quararibea turbinata, jinak zvaného Swizzlestick tree, tedy, ve volném překladu,  Míchátkový strom; větvička samotná vypadá je kvedlačka - hvězdicovitě rozmístěná ramena na konci tyčky - podobné si staří trampové na vandrech vyráběli se smrkových větví jako vařečky do kotlíků:)
                                                     
Luca Gargano ve stejném čísle Warehouse #1 News, v rozhovoru nejen o své značce Rhum Rhum, uvádí ještě jednodušší návod:)
Rhum Rhum je skvělý samotný díky své ovocitosti z cukrové třtiny nebo jako takzvaný C-Punch, což je název odvozený od tradičního způsobu pití agricole rumů Ti-Punch. C-Punch znamená Capovilla Punch a je to pouze Rhum Rhum, a zástřik z kůry speciální odrůdy malých limetek pěstovaných na Marie Galante. Není tam tedy na rozdíl od Ti-Punche žádné sladidlo jako třtinový cukr, třtinový sirup nebo sirup de batterie.  
A při tom sestavování žebříčků doporučuji ještě jeden z rozhovorů se signorem Garganou Nová klasifikace rumů (WHN 12).
 

A co Vaše agricoly?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek