Clairiny z Haiti

O zásadním významů clairinů v mém putování jsem již napsal dost, takže nyní osobní fakta:
Poznávácím znamením clairinů je silná sladká vůně, odkazující na jejich exotický původ - dokážu si představit, že tak nějak voní, potažmo chutná, cukrová třtina.
Všechny clairiny, které jsem pil, tedy Vaval, Sajous a Casimir (jména kořalek jsou shodná se jmény tvůrců), se vyrábí v domácích podmínkách, stejně jako v našem podnebném pásmu slivovice (například Fritz Vaval z destilérie Arawaks, která je mi sympatická nejen kvalitou clairinu a i symbolem indiána ve znaku, používá kondenzátor vyrobený z barelu na benzín).
Za mimořádnou kvalitou místní kořalky stojí letitá tradice, nepřetržená ani ničivým zemětřesením v roce 2010, jejíž postupy, včetně divokého kvašení, představují ve světě moderních destilačních technologií, raritu, kterou je potřeba ocenit a náležitě si ji vychutnat.   
Každý lok je výbuchem sladké chuti s příměší koření a ačkoliv se jedná o kořalky se sílou okolo padesáti procent, chuť je jemná a nepálí v hrdle, což je výsledek kvalitní dvojité destilace.
 
Nejraději clairiny piju chlazené na sklepní teplotu, tedy 10 - 14 °C, přímo z lahve a venku pod širým nebem. A vůbec nejraději s přítelem Koalím, ať už nás vítr zanese kamkoliv.
Mírný favoritem, co do chuti, je Vaval. 
Haiti je poslední místo na světě, kde je stále možné najít čisté nešlechtěné odrůdy cukrové třtiny, které se pěstují bez použití chemie a fermentují bez použití umělých kvasnic, destilují tradičními metodami a bez filtrace. Clairiny z Haiti jsou řemeslné, neprozkoumané, aromatické a úžasné, a tento přírodní rum není výjimkou. Vaval je rodinná destilerie v provozu od roku 1947 poblíž jižního pobřeží Haiti, která na 20 akrech přírodním způsobem pěstuje vlastní třtinu. Čistá panenská šťáva je fermentována použitím divokých kvasnic a destilována v kontinuální destilační koloně.
Citace z WHN12